Åpent brev til Anne B. Ragde
Følgende brev er postlagt elektronisk:
Kjære Anne B.
Forleden hørte jeg ditt kåseri om miljøvennelighet og hvordan du aktet å bytte champagne ut med hvitvin. I miljøets navn vil jeg på det innstendigste trygle deg om å la være.
Både hvitvin og champagne er gjærede drikker, men for hvitvinens vedkommende har all CO~2~ allerede forsvunnet ut i atmosfæren, mens champagnen er flasket slik at det fremdeles er litt igjen. Det er i praksis alkoholstyrken som bestemmer hvor mye CO~2~ som er skapt i prosessen, og hvor stor andel som er igjen i flaska spiller minimal rolle. Derfor hjelper det ikkemiljømessig å konvertere til hvitvin med mindre man også - Gud forby! - reduserer alkoholstyrken.
Tvert imot, CO~2~ gjør at alkoholen hurtigere tas opp i blodet, i hvert fall i starten. Det er derfor champagnen gir så rask og deilig effekt fra aller første munnfull. Jeg vil hårdnakket påstå at champagnens raske rus gjør at man heller drikker litt mindre enn den relativt tregere hvitvinen, og dermed sparer man miljøet for en betydelig mengde CO~2~.
Dessuten er det morsommere å drikke champagne.
Forøvrig takk for utsøkt fornøyelige morgenkåserier!
Ærbødigst, Anders Christensen