Skip to main content

Tilgjengelighetsprisen 2008

·278 words·2 mins

Rune Andersen på IME ble nettopp tildelt tilgjengelighetsprisen for 2008 fra en eller annen instans ved NTNU med venner - jeg fikk ikke helt med meg hva eller hvem.

Når det deles ut slike priser, så tenker jeg umiddelbart: jaja, det er aldri noen jeg kjenner som får dem, og sjeldent for noe jeg synes er viktig. Men ikke slik denne gang!

Rune fikk prisen for å lage maler og gjøre websidene ved NTNU mer tilgjengelige. Han skal ikke lastes for mange av teknologivalgene ved NTNU, for hans banehalvdel er stort sett IME, samt der han har klart å komme i inngripen med NTNU sentralt. På IME har han latt være å bruke de store, interne, endringstunge, database(mis)brukende, dyre CMS-ene som ingen liker, og i stedet implementert alle websidene i en Wiki. Det er slikt man ikke alltid blir populær av, men hver gang noen har påpekt at noe ikke kunne gjøres i Runes system, så har han svart «vent litt» og så har funksjonaliteten vært der.

Rune har jobbet hardt for å følge standarder, lage maler som er renslige, ryddige, modulære, utvidbare og alle de andre tingene som vi ikke alltid finner på websider. For ham er det ikke tilstrekkelig at det fjongt og fancy ut i ens egen webbrowser, men det skal være riktig etter en standard, det skal være portabelt mellom ulike browserimplementasjoner, og koden skal være ryddig, selv om knappest noen kommer til noensinne å se på den.

Gratulerer, Rune!! Og gratulerer NTNU for at man også har satt søkelyset på at konstruksjon av websider ikke bare er en lekegrind for «webdesignere», men et område der man må tenke tilgjengelighet, skalering, standarder og slikt!