Skip to main content

Amazon er tatt med buksene nede

·229 words·2 mins

Idag fikk jeg et «personlig tilbud» fra Amazon.co.uk. Jeg har jo en viss interesse for øl, og jeg har derfor bestilt noen bøker om øl fra dem. En av forfatterne heter Roger Protz, og er en meget annerkjent britisk ølskribent - blant annet har han redigert the Camras Good Beer Guide i en årrekke.

Nåvel, Amazon hadde oppdaget at mange som kjøpte bøker av Roger Protz også kjøpte bøker av Michael Jackson. Det stemmer nok, for Michael Jackson er også en meget annerkjent britisk øl- og whiskyskribent. Selv om han har en langt mer kjent amerikansk navnebror, så det er to meget forskjellige personer. Likevel er det svært plausibelt at en person som kjøper bøker av Roger Protz også kjøper bøker av (ølskribenten) Michael Jackson.

Men boka som ville anbefale meg var «My World: The Official Photobook» - og forfatter var (musikeren) Michael Jackson. Amazon har en sloppy algoritme for å anbefale bøker. Ikke bare klarer de ikke å skille forfattere som har samme navn, men jeg tviler sterkt på sannhetsgehalten en når de sier «We»ve noticed that customers who have purchased books by Roger Protz have also ordered My World: The Official Photobook by Michael Jackson.» Det er trolig bare en påstand der dataene er hentet fra deres database som viser at det er en sterk korrelans mellom bøker av forfattere som heter Roger Protz og Michael Jackson.