Skip to main content

Ventelo? Arrrrgh!

·1292 words·7 mins

Aller, aller innerst, dypest nede i Helvete, mistenker jeg at er det en heit liten flekk som er reservert for Ventelos sarkastiskt navngitte «Support»-avdeling. De har en god stund nå uovertruffent okkupert førsteplassen for irritasjonsmomenter i hverdagen min. De virker ukoordinerte, utrenede, arrogante, non-chalante og uinteresserte. De har større fokus på å love enn å holde, og som helhet virker organisasjonen direkte løgnaktig. Se under for resten av denne klagesangen.

La meg forklare, og la meg forsøke å holde meg saklig, selv om det er vanskelig. Vi har ADSL-abonnement fra Ventelo, og vi har nå feilsøkt et problem, sikkert i over et halvt år. At det har tatt så lang tid skyldes delvis at det kan gå dager og til og med uker mellom hver gang det kommer - og da er det her bare noen timer. Så kommer det selvfølgelig helst når vi er stresset og slett ikke har anledning til å feilsøke, og dessuten ligger det i ryggmargen min at man ikke feilmelder noe man ikke selv har skikkelig feilsøkt - man har jo vært orakel og IT-drift i over tyve år. Men at det har tatt tid, skyldes Ventelo - deres manglede kompetanse og deres likegyldig og fraværende imøtekommenhet på support, og at det ligger dypt i ryggmargen deres at kundene er noen inkompetente suppegjøker.

Før jeg skjeller dem mer ut, la meg forklare problemet i tekniske termer. Normalt har vi et fungerende nettverk som vi er fornøyd med. Men fra tid til annen har nettet en raptus som kan vare i noen timer, kanskje en hel kveld eller lengre. Med det gamle Inteno-modemet vårt var feilmodus at nettet virker i ca 30 sekunder, så er det «borte» i ca 30 sekunder, så virker det i 30 sekunder, borte i 30 sekunder osv osv. Det hele minner om vitsen med han som skulle sjekke blinklyset på bilen: «Virker, virker ikke, virker, virker ikke….». Når jeg sier at nettet er «borte», så kan jeg beskrive det ytterligere med at fra virkende modus slukkes «link»-lysdioden på ADSM-modemet noen sekunder, så blinker den noen sekunder, og så kommer den tilbake lysende i 30 sekunder. Det virker som om linja av en eller annen grunn ramler ned og kommer opp, og forbindelsen resettes. Sekvensen er synkron med at nettet er oppe og nede.

Er så feilen i modemet eller i sentralen? Vel, jeg har koblet modemet fra alt nett i huset, slik at det bare er strømforsyningen og telefonkabelen som er igjen. Når jeg så rebooter modemet, kommer det inn på ulike steder i 30+30-syklusen. Det skulle indikere at det ikke er modemet selv som forårsaker det, men at noe annet trigger det, og at det langt mindre er noe nettverkselektronikk på baksiden som er problemet.

Så er det altså at man må utsettes for supportoidene - disse personene som hvis fremste kvalifikasjon er at de skal tenke minst mulig og følge ferdig oppsatte skripts etter prinsippet om «one size fits none».

Nå har saken vært innom «Teknisk» to ganger - noe som tilsynelatende er unnskyldning for ikke å gjøre noe, for de ringer ikke tilbake slik som førstelinje lover at de skal gjøre. Vi har fått nytt modem - et Thompson SpeedTouch-modem som virker utmerket mesteparten av tiden, men som i beste fall får igjennom 7-8 ping-pakker hvert femte minutt når linja får en raptus. Jeg forsøkte å forklare hvorfor feilen umulig kunne ligge i modemet, men akkurat i den delen av feilsøkingsskjemat stod det at kunden måtte ha nytt modem. Når linja har slått seg vrang, så er det beste jeg kan gjøre å kjøre «ping -a» som sier pip hver gang en pingpakke går igjennom. Så kan jeg holde på med to ting samtidig, én som trenger nett og én som ikke gjør det - og hver gang jeg hører pipene stoppe eller starte, så må jeg manuelt kontekstsvitsje. Det høres ut som oppskriften på en snarvei til galskap, og det er det også.

Så var det hintene om det må være noen andres feil. «Har dere hustelefon … jaha, har dere kanskje også alarm? Javisst-ja.» Jeg aner omrisset av langvarig fingerpeking. Vel, jeg har koblet fra telefon (og dermed lokal del av alarmsentral), uten at det har bedret på noe.

«Estimert ventetid er under seks minutter.» … joda, hvorfor er slike estimater undervurderinger? Hvordan orddeles «Ventelo» … Vente-lo? «En av teknikerne våre vil ta kontakt i morgen formiddag.» Yeah, Right! Det kom en SMS med works-for-me-melding over tre døgn etter.

Foreløpig siste kapittel er at jeg snakket med dem på mandag (tror jeg), og da noterte de i saken at jeg skulle ringe igjen når feilen var der, så skulle førstelinje support koble meg direkte til andre linje support, slik at de kunne feilsøke linja der-og-da. Det høres jo tilforlatelig ut, og teknikeren virket oppriktig og ærlig opptatt av å løse problemet. Og jeg innser jo at feil som opptrer sporadisk er vanskelig å feilsøke i de periodene de ikke er der. Sålangt var det frustrerende, men forståelig. Men hva skjer så? Når feilen kom tilbake rundt 16:05 i dag, så ringte jeg, og fikk beskjed om at det ikke er noen vits å viderekoble meg til «teknisk», for de «gidder ikke» å se på saken. De har nemlig helt av seg selv kommet til at vi trenger et nytt modem, og sålenge det er et nytt modem i posten «gidder» (det var det eksakte ordet han brukte) de ikke å se på saken. Hvorfor er det vits å avtale noe, når den ene parten ikke «gidder» å holde seg til sin del av avtalen?

Det er parallelt med hva som skjedde tidligere, da var det også slik at om linja virket, så måtte jeg ringe på dem igjen når den ikke virket, slik at den kunne feilsøkes. Og om den ikke virket, så var det ingen grunn til å se på den før vi hadde fått en ny boks som heeeelt sikkert skulle fikse alle problemer. Eventuelt var ikke Teknisk tilgjengelig akkurat da, men de skulle se på det veldig, veldig snart og ringe tilbake igjen. Yeah, right! Gjett om jeg har respekt for dem.

Jeg skal spare dere for resten av de tekniske detaljene. Akkurat nå føler jeg bare fysisk vemmelse når jeg leser eller hører ordet «Ventelo». Et vakkel-problem av denne typen sier magefølelsen min at kommer til å fortsette i årevis, med nye modemer, videresendinger rundt i systemet til Ventelo. Jeg tror det faktisk bare er én eneste løsning, og det er å flytte abonnementet til noen andre. Det vil trolig hjelpe, ikke fordi noen av konkurrentene er så mye bedre - det er de ikke - men kanskje vi er heldige og får en linje som virker, slik at vi slipper å oppholde oss lengre den skjærsilden som heter support. Dessuten er et leverandørskifte imperativt for å bevare helsa.

Rett nok vil trolig en annen stakkar ende opp med en linje som er til forveksling lik en jojo, men strengt tatt er ikke det mitt problem, for jeg har faktisk i timesvis forsøkt å hjelpe Ventelo med å finne feilen. Så kan de heller finne noen andre å foreslå effektløse feilsøkingsprosedyrer à la å snu 220V-støpslet i kontakten eller å avvente til neste nymåne.

Oppdatering: Magni forslo at jeg skulle legge ved referansenummerne til saken, og her er de: 469070, 461831, 633933, og sambandsnummer 62319826. Og her er forresten to grafer fra cricket som viser tid for å laste ned en webside som ligger på NTNU hjemmefra. Den daglige grafen redline»er grafen, mens på den ukentlige blir det regnet gjennomsnitt, så det ser ikke så ille ut. Dessuten er det flere av toppene som kommer på tidspunkter som har 30-på-30-av-konnektivitet, og da ser det ikke så ille ut over tid.

<img src=«ventelo-graf-daglig.png» <img src=«ventelo-graf-ukentlig.png»