Skip to main content

Verden i henhold til VG

·378 words·2 mins

Avisen med det ambisiøse navnet «Verdens Gang» hadde i går valgt ut bl.a. følgende saker å fylle sin tabloidplassbegrensede forside:

  • Nytt ukjent barn - Fyrst Albert bekrefter farskap for 14-åring

  • Velger fortsatt italiensk - Mette Marit skulle fronte norske klesdesign

  • Feiret med kona - Myhre spilte landskamp nr 50

Likevel klarer de på lederplass å skryte av journaliststanden som de mener har drevet President Bush fra skanse til skanse i ulike saker og trukket frem sannheten i saker der den var forsøkt begravet. Jeg mener at Haditha-saken ble trukket frem. Og selvskryt skal man lytte til, for det kommer fra hjertet.

VG og Haditha-massakren er et ypperlig eksempel. Men først litt bakgrunn. En bombe i veikanten drepte en amerikansk soldat, og kameratene hans tvang seg etterpå inn i de nærmeste 3-4 husene og henrettet alle de fant, stoppet de neste par bilene og skjøt alle i dem. De innrapporterte det som en ildveksling med opprørere, inklusive spebarna som ble drept i sengene sine.

Dette skjedde i november, VG nett nevnte det i forbifarten en gang i mars, men de har hele syv artikler om saken de siste to dagene. (Alle data fra søking etter Haditha på VG Nett.) VG var ikke interessert i saken før andre hadde drevet den frem til å bli stor og aktuell. VG har ikke vært med å drive noen fra skanse til skanse. VG bare gulper opp hva andre skriver etter at saken er blitt stor. VG er en ynkelig og parasittisk ryktebørs.

Men er VG den store skurken? Neida, de er hverken dårligere eller bedre enn mesteparten av pressen. Og de er akkurat like kvalmende som resten av den kulørte tabloidpressen når de skryter av virkelige journalisters arbeid - sannsynligvis i håp om at statusen ved det gode arbeidet som gjøres av de få, skal smitte over på de mange, så som blekker som VG. Det er «status by association» og er drivkraften bak de fleste «hang-arounds». Det er så tydelig at motivasjonen ikke har noe med sannhet og nyheter og journalistikk å gjøre. Motivasjonen er å bevare momsfritaket, og til det trenger man å fremstå som en avis med skikkelig journalistikk.

PS: Nei, jeg kjøpte ikke VG. Den var den eneste blekka som var å lese da jeg var innom Mikrobryggeriet.