Skip to main content

Android kontra iPhone

·512 words·3 mins

Så kjøpte jeg en Android-telefon, da. Dels i frustrasjon over hvor arrogante kontrollfreaker Apple er, dels fordi Android syntes som et bedre system som jeg hadde lyst til å teste, men mest fordi min gamle iPhone hadde begynt å ramle fra hverandre rent fysisk. Hva er konklusjonen så langt? Skuffelse!

I spesifikasjoner er iPhone og HTC Desire omtrent like. HTC har flere knapper, den ligger bedre i hånda, den har FM-radio og den synes å ha mange flere opsjoner for personalisering. Samtidig har den dårligere lyd og designet er ikke like minimalistisk. At den ligger bedre i hånda er vel uttrykk for at det finnes en slags mobilmote. Ta frem de siste 3-4 mobiltelefonene dine og sammenlign dem. De eldste vil se like håpløse ut som 80-tallsklær. Nåvel, maskinvaren er omtrentlig sammenlignbar.

Så var det programvare. Apple har sitt App Store, og Android har sitt Android Market. Problemet er at Google ikke har åpnet sitt Market for Skandinavia, så det er kun gratis-applikasjoner som er tilgjengelige her. Det vil si at det ser ut som det er en overflod av applikasjoner, men mye av det er lite-, free- og demo-versjoner. Det føles som en dobbelt fornærmelse: Nei, du får ikke applikasjonen vår, men du kan få demo-versjonen så du ser hva du går glipp av, samtidig som du kan irritere deg over reklamen som råder deg til å oppgradere til den betal-versjonen du ikke har tilgang til. Joda, det finnes flere gode gratisprogrammer også, men jeg hadde sett for meg å kjøpe endel applikasjoner. I vår kapitalistiske, markedsøkonomiske verden har noen bestemt seg for at jeg ikke skal ha muligheten til å bruke pengene mine på deres produkter.

Mye av grunnen til at jeg valgte meg bort fra Apple var deres arrogante innstilling til sine brukere, deres motvilje mot teknologisk åpenhet og deres dobbeltbudskap om verdier (utad: vær kreativ, personlig, innovativ og åpen; innad: hierarkisk og kontrollfokusert). Nå føler jeg meg svært snytt når jeg opplever at heller ikke Google lever opp til sitt image. Hadde det enda vært Microsoft eller IBM eller et annet firma jeg kunne forventet det av … men Google. Det er mulig jeg naivt har sovet i timen, men jeg hadde faktisk trodd annerledes om Google. Likevel, Google er jo Apple opp av dage i kundeinnstilling, og akkurat det var en dypt skuffende overraskelse.

Joda, jeg vet at man kan bruke andre markets enn Googles, men så lenge Android Market er åpent i de største landene, er det vanskelig eller umulig å skape alternative markeder, så alternativet er ikke reelt. Jeg kan root»e telefonen og legge inn en patch som narrer den til å tro den er i et «godkjent» land, men det var slike høkkertløsninger jeg ønsket å unngå ved å kjøpe en mobil jeg trodde var åpen. Jeg kan vente til de i sin grenseløse visdom åpner for Norge

  • hvilket vel er hva jeg trolig kommer til å gjøre, mens jeg med sammebitte tenner mumler eder og forbannelser over et Google jeg har mistet mye tillit til.

Jeg vil fraråde andre å kjøpe en Android-telefon.