Skip to main content

Jasper Fforde: The Eyre Affair

·255 words·2 mins

Hu-hei, en meget underholdende og oppslukende bok. Jeg fikk den av Karl-Inge da jeg stakk innom Outlands like før ferien for å få litt ferielitteratur. Etter å ha lest den i ferien, fikk jeg prakket den på to av gjestene på hytta, med stor suksess.

Utgangspunktet er England i en alternativ virkelighet. Av en eller grunn fortsatte Krim-krigen, og i 1980-årenes England påvirker den fremdeles samtidig. Mangt og mye er annerledes, blant annet er tidsreiser mulig.

Et fascinerende trekk er at dette er en verden der ikke fotballspillere, popmusikere eller filmstjerner er helter. Heltene er forfattere - og spesielt de store klassikerne: Shakespeare, Dickens Milton osv. Et gjennomgangstema i boken er hvem som egentlig skrev Shakespeares skuespill; ja dette temaet har nesten tatt religiøse dimensjoner og dyttet ut kirken ut på sidelinjen. Var det Marlowe, Bacon, Oxford. En sekt jobber for at verkene til en bestemt forfatter er på alle hotellrom, mens en annen sekt går velkledde rundt og banker på folks dører for å overbevise dem om at en bestemt forfatter skrev Shakespearse verker

Renesansittene er punkere som har tattovert seg med motiver fra Michelangelo. Det er i det hele tatt en temmelig bisarr verden. Inn i dette kommer skurken som via en rekke intriger har funnet ut hvordan han kan plukke personer ut fra bøker og omvendt. I et samfunn der bokens innhold nærmest har en religiøs status skaper det visse bruduljer.

Boken anbefales! Den har en rekke referanser til både litteratur og andre områder, uten at den blir tunglest av den grunn.