Skip to main content

Alternativitetens tilstand

·802 words·4 mins

Hvordan står det til med alternativbevegelsen? For oss som leser Nyhetsspeilet og Prison Planet som en slags småpervertert underholdning, er alternativmessene blant årets høydepunkter. Dessverre kom jeg men ikke på Trondheimsmessa i fjor vår, og høstmessa ble avlyst, og i år klarte jeg bare å få tynt ut 4-5 timer av kalenderen min til å rekke over programmet for vårmessa. Men det var tilstrekkelig …

Her er et sammendrag av inntrykkene mine:

  • Det er hovedfokus på utstillere som vil selge noe, og de kan hovedsaklig fordeles på følgende kategorier: spåmenn, spirituelle medier, mirakelkurterapeuter, og håndverksdingsselgere.

  • Særingene som er ute etter å frelse verden er stort sett ikke lengre på disse messene. Det var helt fritt for UFOer, kornsirkler, Nibiru, 9/11-konspirasjoner, chemtrails og 2012-ere. Det var egentlig litt koselig med disse, for de hadde i det minste overbevisning og intensitet, og bøkene de solgte var oftest sjarmerende dårlige stensiler til 30,- stk. Bøker jeg er sikker på ble solgt til kostpris eller litt under.

  • Det er signifikant at 2012-erne er borte, det er mulig at Nibiru og jordens undergang i 2012 hadde sitt klimaks i 2009; eller det er mulig at messearrangørene har sparket dem ut. For to år siden var det flust opp av dem, men nå er de borte. Kanskje det største i 2012 blir anglo-amerikanske og franko-russiske 200-årsmarkeringer? Forøvrig, de innbyrdes proporsjonene mellom de to markeringene kommer til å bli interessante, men det er en annen skål.

  • Det mest ikke-kommersielle der var den sedvanlige standsen til Maitreya-folkene. Jeg glemta å spørre om det var Raj Patel-fraksjonen eller «People»s front of Judea» som var der, men samme kan det være.

  • Dernest var det en særing med sin personlig Nostradamus-retolkning, der han la mye vekt på Joachim av Fiore som foregangsmann for Nostradamus. Det var i det minste en interessant forestilling i symbolbruk, selv om noen av tolkningene var litt vel sprelske, selv i en Notradamus-sammenheng.

  • Alt rundt miljø- og bio- og organisk og slikt syntes noe nedtonet. Egosentrismen har muligens nådd alternativbevegelsen, og nå er det fokus på meg og mine engler og mine plager og min aura og mine kjente på den andre siden. Kanskje er det litt av årsaken til UFOer og kornsirkler og Nibiru og nesten alt slikt er ute: alt som ikke har messedeltakeren i sentrum er skrelt bort?

  • Det var sålangt jeg kunne se lite heckling fra skeptikere. I den grad det var heckling, var det fra alternative (no pun intended) alternativteoretikere som ville fremme sine synspunkter og teorier. En morsom episode var for noen år siden med Bodvar Schjelderup. Han presenterte sine pyramideteorier, og inni alle vinklene og kardinallinjene fikk han spørsmål om ikke dette beviste eksistensen av Nibiru i den femte dimensjon (elns). «Øhhh, nei … det kan man ikke utlede av dette» var Bodvars litt irriterte svar. Senere ble det spørsmål om ikke dette var knyttet til Ashtarkommandoens bruk av kjærlighetsfrekvensen til å redde jorden (elns). Igjen svarte han irritert benektende. Det var egentlig litt surrealistisk at Bodvar var den mest jordnære av de som sa noe på dette foredraget.

  • Forøvrig er Bodvar Schjelderup i ferd med å bli helt i alternativbevegelsen. Følg med ham! Han er mest metafysisk og kvasireligiøs, så på en måte er han mindre problematisk i mine øyne enn mange av de andre som opptrer der. Nylig har han kommet ut med et tobindsverk som samler alle hans teorier.

Jeg rakk bare tre foredrag, det første var den innfløkt symbolistiske retolkningen av Nostradamus.

Den neste var med Bruno Grönings vennekrets fra Danmark, som fortalte om sin mester og hans Heilstrom, som jeg tror i praksis er en slags kvasireligiøs meditasjonsteknikk. Det er kanskje en bevegelse å følge med i tiden fremover, for jeg tror de kommer til å segle opp og frem

Til slutt gikk jeg på borddans med Ann-Charlotte Oksanen. Neida, vi skulle ikke danse på bordene, men bordene som skulle danse på kommando «från andra sidan». Jeg måtte dessverre stikke før man kom så langt, for foredragsholderen jobbet seg subtilt igjennom salen for å finne passende medier for å ta videre til selve borddansen, og det tok endel tid. Nåja, jeg hadde sett samme foredragsholderen tidligere, og hun var flink! Det var virkelig fornøyelig da hun - som er svensk - for et par år siden skulle snakke med de avdøde slektningene til en familie fra et sted i Nord-Trøndelag. De forstod ikke ord som farbror og svärfar, mens hun forstod ikke ord som schjølen og onkel. Så de snakket forbi hverandre og kaldlesingen holdt på å krasje helt, men resten av salen falt inn med korrigerende oversettelser, og tilsammen kom vi nesten i mål. Den gang var det kaldlesing, og imens har hun tydeligvis introdusert litt mer action i sine opptredner.

Generelt var dette en interssant nok messe, og det var egentlig nok med en kveld.