Skip to main content

Men Explorer hadde ikke vunnet helt ...

·385 words·2 mins

Det har lenge vært en «sannhet» at Internet Explorer hadde overtatt markede for web-browsere totalt. I det siste har jeg imidlertid sett flere indikasjoner på en trend som ser ut til å aksellerere, og som går i retning av at spesielt Mozilla/Firefox er i ferd med å spise markedsandeler.

Den foreløpig siste og mest overbevisende statistikken er fra Daily Kos, som er en politisk blogger i USA ved navn Markos Moulitsas. Han er en av de 2-3 mest leste bloggerne på liberal side i USA under valgkampen, og ifølge enkelte lister den mest leste politiske bloggen totalt, med 280000 lesninger pr dag.

Det er altså ikke noen obscur webside med få besøkende vi snakker om. Han hadde nylig en vurdering av fordelingen av web-browserne til de besøkende, som hadde endret seg dramatisk bort fra Internet Explorer. Både safari og Firefox har på denne statistikken tatt store markedsandeler. Dessverre er det ikke angitt fra hvor stor periode disse tallene er hentet – faktisk synes det som om det er et svært kort tidsrom (minutter?) men for meg ser det ut til å være konsistent.

En annen site som viser en trend over tid er statistikken fra W3Schools Som viser en jevn og klar nedgang for Internet Explorer helt siden våren 2003, og siden våren 2004 har både versjon 6 og versjon 5 av IE sunket på denne statistikken. Samtidig har Mozilla-familien økt markant, og er nå oppe i nesten 20% utbredelse på denne statistikken. Se også for en overbevisende grafisk presentasjon.

Engadget målte opp mot 30% Firefox i september, og dersom det er mange «early adopters» blant deres brukere (dvs de som er interessert i nye, kule duppedingser), burde det tilsi at trenden fortsetter etterhvert som Firefox utbrer seg blant «etterdilterne».

Andre sites har omtrent de samme dataene: statistikk fra 37signals.com, artikkel fra eweek.com, analyse fra 456bereastreet.com, en Wikipediaartikkel om dette, oversikt fra onestat.com.

Alle sammen peker i samme retning. De som er mest tech-savvy har store endringer fra Internet Explorer (og andre browsere) i retning Firefox. De som er på massemarkedet ser mindre, men allikevel klare skiftninger. Spørsmålet er om dette er en endring som vil holde seg begrenset blant de som er tech-savvy, eller om det drar med seg massene. Dersom det siste er korrekt, vil vi se disse endringene aksellerere i månedene fremover.